Ukoliko želite posjetiteljima Vašeg doma pružiti dobar prvi dojam, sve počinje od ulaznih vrata. Činjenica je da su ona na neki način glavni detalj vašoj kući gledajući izvana, no to ipak nije ono što je u ovoj temi ključno.

Dok ljeto nekima predstavlja sezonu godišnjeg odmora, drugima predstavlja sezonu provala i savršenih prilika za krađu skupocjenih stvari iz praznih domova. Dakako, važno je ipak i tijekom cijele godine biti na oprezu.

Provala u kuću ili stan ne predstavlja samo gubitak stvari već i gubitak osjećaja sigurnosti unutar vlastitog doma. Spoznaja da je nepoznata osoba imala pristup prostorijama vaše kuće budi neugodan osjećaj izloženosti i opasnosti.

Iznimno je važno napomenuti kako niti jedna brava ne garantira stopostotnu zaštitu od provale, međutim, svakom provalniku je ključna stavka vrijeme. Kompliciranija brava i kvalitetnija vrata zahtijevaju više vremena za provalu što s druge strane znači da postoji veća vjerojatnost da će provalnik u tom dužem vremenskom periodu biti otkriven.

U nastavku donosimo nekoliko načina kako se zaštititi od provalnika.

1. Vrata

Ako na nečemu ne biste trebali štedjeti, onda je to vlastita sigurnost. Uložite prilikom kupovine protuprovalnih ulaznih vrata te se pobrinite da su ona ispravno postavljena i čvrsta.

Uvijek zaključavajte vrata, bez iznimke! Ukoliko ostavljate otključana vrata vašeg doma, možemo reći da na taj način pružate lopovu slobodan ulazak i mogućnost da odnese sve što poželi. Također, izbjegavajte ostavljanje ključeva ispod otirača, teglice za cvijeće ili na ostalim uobičajenim mjestima. To je prva stvar koju će provalnik provjeriti.

Prilikom kupovine vrata vrlo je zgodno odabrati vrata sa „špijunkom“ kako biste uvijek znali tko stoji s druge strane.

Još jedna stvar na koju treba pripaziti je ta da prilikom samog odabira vaših novih vrata treba izbjegavati ona koja imaju staklo pozicionirano u neposrednoj blizini kvake kako provalnik isto to staklo ne bi bio u mogućnosti jednostavno razbiti i vrata otvoriti iznutra. Estetika i sam izgled vrata uvijek bi trebali biti manje važni od sigurnosti.

2. Prozori

U slučaju da napuštate svoj dom, bilo na kraći ili nešto duži period, nikako ne ostavljajte otvorene prozore, čak ni minimalno. Provalnik će pronaći način kako da se uvuče i kroz najmanji otvor iako se to vama možda čini nemoguće. Osim toga, ne ostavljajte predmete koji bi mogli provalnicima olakšati posao kao što su ljestve ili veliki sanduci ispred kuće niti unutar okućnice.

Također, možete pročitati i naš prethoni blog na temu PVC stolarije.

3. Okućnica

Nemojte dopustiti da vaša kuća izgleda zapušteno. Potrudite se, ako ispred kuće imate travu, bilo kakve grmove ili cvijeće, da ih redovito održavate kako biste dali do znanja provalnicima da brinete o svom domu i kako oni nemaju što raditi u njegovoj blizini.

Također, dobra ideja je postaviti svjetla sa senzorom za noć. Na taj način ćete uspjeti uplašiti provalnika upravo iz razloga što kada se svjetlo upali on postaje izložen i očit, a u najmanju ruku, olakšat ćete i sebi potragu za ključevima u torbici onda kada dođete kući u kasnim satima.

4. Susjedi

Posljednja stavka odnosi se prvenstveno na situacije kada napuštate dom na nešto duži vremenski period. Provalnici izuzetno dobro zapažaju ukoliko je određena kuća prazna po nekoliko dana. Zamolite susjede da redovito isprazne vaš poštanski sandučić jer je pun sandučić alarm koji govori kako nema nikoga kod kuće da iste te reklame i poštu pokupi. Osim toga, možete ih zamoliti da povremeno parkiraju automobil ispred vaših garažnih vrata kako bi se dobio dojam da unutra nekoga ima.

Nemojte ostavljati poruke na vratima ili poštanskom sandučiću gdje objašnjavate kako niste kod kuće jer oni koji trebaju znati da ste odsutni, imat će tu informaciju i bez ostavljene poruke.

Osigurajte vlastiti dom novim protuprovalnim vratima i osjećajte se bolje, a potencijalnim provalnicima na taj način dajte znak upozorenja.

Našu ponudu protuprovalnih vrata možete pogledati ovdje.