Sjajan je osjećaj u vlastitom domu imati nove, savršene zidove tamo gdje su se prije nalazili oštećeni zidovi, stara žbuka, plijesan ili napuknuta zidna ploča. Svatko od nas žudi za ljepšim izgledom prostorija unutar doma, a sve kreće upravo od zidova. Gipsane ploče izrađene su od kalcijevog sulfata dihidrata, odnosno kako i samo ime nalaže – od gipsa. Gips se miješa sa raznim vlaknima, plastifikatorom, agensom za pjenjenje te raznim aditivima koji mogu smanjiti plijesan, zapaljivost i upijanje vode što je vrlo važno s obzirom da se koriste upravo u izgradnji unutarnjih zidova i stropova. Velika prednost kod gips ploča je ta da je njihovo postavljanje jednostavno, brzo i jeftino. Ni jedan od materijala potrebnih za dovršavanje posla neće vas dovesti do bankrota.

Postoji mnogo vrsta gips ploča koje se razlikuju ovisno o mjestu na kojem se postavljaju te o aktivnostima i uvjetima unutar kojih se nalaze. U nastavku ćemo spomenuti nekoliko vrsta, opisati njihove karakteristike te vam pokušati pomoći pri odabiru upravo za vaš dom.

1. Standardne gipskartonske ploče

Standardne gips ploče najčešće nalazimo u bijeloj boji. Izrađene su od gipsane jezgre ojačane staklenim vlaknima, a njihova površina i uzdužni rubovi prekriveni su posebnim kartonom. Ova vrsta gips ploče vjerojatno je najekonomičnije rješenje prilikom korištenja za sustave pregrađivanja te za postavljanje stropova.

 

2. Gipskartonska ploča otporna na vlagu

Zelena gips ploča poznatija je kao ploča otporna na vlagu. Ova ploča nešto je skuplja od prethodne iz razloga što ima zeleni pokrov koji samu ploču čini otpornijom na vlažne uvjete od običnih gips ploča. Sastoji se od gipsane jezgre obogaćene dodacima koji osiguravaju nisku razinu upijanja vode i specijalnog laminiranog kartona kojim su pokrivene prednja i zadnja površina ploče, kao i uzdužni rubovi. Imajte na umu da ova ploča nije u potpunosti vodootporna te se ne preporuča njezino postavljanje ako će biti u direktnom dodiru s vodom. Često se koristi i kao potporni sloj za keramičke pločice koje se postavljaju u vlažnim prostorijama kao na primjer u kupaonicama, kuhinjama ili podrumima.

 

3. Gipskartonska ploča otporna na vatru

Također poznata kao „Gips ploča tipa X“, izrađena je od gipsane jezgre velike gustoće i ojačane staklenim vlaknima, a njezina površina i uzdužni rubovi prekriveni su posebnim višeslojnim kartonom. Rad s ovim pločama nešto je zahtjevniji, teže se režu od standardnih gips ploča, a savršene su za postavljanje u garažama, sobama i stambenim zgradama. Ove ploče izrađene su od posebnih nezapaljivih vlakana, a zbog svoje debljine jednim dijelom mogu pomoći i kod zvučne izolacije.

 

4. Akustična gipskartonska ploča

Ova gipskartonska ploča izrađena je od gipsane jezgre velike gustoće i ojačana je staklenim vlaknima, a površina i uzdužni rubovi prekriveni su posebnim kartonom. Akustična gipskartonska ploča nešto je gušća te ju je u usporedbi s ostalim pločama teže rezati i s njome raditi. Idealna je za postavljanje u hotelima, bolnicama, uredima, kino dvoranama te u ostalim prostorijama koji će po želji biti zaštićeni od glasnih zvukova. Ako ste glazbenik ili u obitelji imate nekoga tko svira instrumente koji odjekuju po cijelom susjedstvu, ova vrsta gipskartonskih ploča savršena je kao izolacija prostorija u kojima će se svirati.

 

5. Gipskartonska ploča za unutarnju i vanjsku primjenu te fasade

Gipskartonska ploča sa složenim sastavom od jezgre ojačane staklenim vlaknima, silikonskih dodataka otpornih na vodu i drugih dodataka koji sprječavaju pojavu plijesni. Idealna vrsta ploča za vanjske fasade te stropove i zidove između vanjskih balkona. Može se koristiti i kao unutarnja obloga za krovove, balkone i nadstrešnice kao i za postavljanje u garaže, podrume i saune.

 

Kompletnu ponudu gips-kartonskih ploča možete pogledati ovdje