kupaonica-adaptacijaKupaonica je jedna od najvažnijih prostorija svakog doma – mjesto na kojemu se započinjemo pripremati za dan koji dolazi, a ujedno i mjesto na kojemu se opuštamo na kraju napornoga dana. Ne postoji univerzalni recept za stvaranje savršene kupaonice jer svatko od nas ima svoje preferencije i viziju kako bi to trebalo izgledati. No, kako bismo vas usmjerili prema željenom cilju, pripremili smo nekoliko savjeta koji će uvelike olakšati adaptaciju kupaonice.

Odakle krenuti?

Prije kupovine, važno je zapitati se nekoliko pitanja – Tko će sve koristiti kupaonicu? Jesu li to djeca ili starije i nepokretne osobe osobe? Preferiramo li više tuširanje ili opuštanje u kadi? To su neka od pitanja koja si trebamo postaviti i koja mogu pomoći prilikom odabira savršenih sanitarija koje će odgovarati svim korisnicima. Isto tako, vrlo je važno imati na umu dimenzije prostorije i mjesta na kojima su postavljene vodovodne instalacije jer će upravo to diktirati što ćete i gdje moći postaviti u svojoj budućoj kupaonici. Slobodno skicirajte kupaonicu i ucrtajte vaše želje – zasigurno će pomoći prilikom vizualizacije!

Boje i uzorci

Bilo da se radi o velikoj ili maloj kupaonici, zidovi i podovi imaju veliku ulogu prilikom njezinog estetskog doživljaja. Igrajte se bojama, pločicama i uzorcima – oni mogu vizualno proširiti ili izdužiti vašu kupaonicu. Ukoliko želite pročitati nekoliko savjeta kako izabrati pločice kliknite ovdje.

Stvaranje ugodne atmosfere

Za postizanje ugodne atmosfere kupaonice, važno je obratiti pažnju na nekoliko komponenata. Jedan element na koji nikako ne smijemo zaboraviti jest rasvjeta. Hoće li to biti stropna, zidna ili pak ugradbena, na vama je da izaberete! Naš savjet je da kombinirate kako biste imali dovoljno jaku rasvjetu prilikom, primjerice, šminkanja i brijanja, a opet dovoljno zagasitu prilikom opuštajuće kupke. Vodite računa i o temperaturi kupaonice. Nitko se ne može opustiti u prehladnom prostoru – razmislite o ugradnji radijatora ili podnog grijanja. Ukoliko imate malu kupaonicu, odličan izbor je cijevni radijator koji može poslužiti za sušenje i odlaganje ručnika. Pripazite, kako ne biste imali problema s vlagom, važno je ugraditi dobru ventilaciju.

Šećer na kraju – kupovina

Nakon što smo odradili svu pripremu i odredili svoj budžet, dolazi onaj najslađi dio – kupovina kupaonskog namještaja i sanitarija. Izaberite stil u kojem želite urediti – klasični, moderni, vintage, industrijski, minimalistički… Važno je da odgovara vašem ukusu. Pri kupnji biste trebali odrediti kako određeni element komunicira s vašim prostorom te zauzima li veću površinu no što je potrebno. Prilikom odabira kupaonskog namještaja, vodite računa o prostoru za odlaganje – ukoliko imate više članova obitelji i treba vam više mjesta za pohranu, izaberite umivaonik s ormarićem koji će biti dodatni prostor za spremanje. Kutne, masažne, tuš kade, ili pak kabine? Izbora je zaista puno, a odabir je samo vaš! Za onaj završni štih, izaberite posebne armature koje će predstavljati onaj vaš izabrani stil.

Sada kada ste, nadamo se, nešto i naučili, vrijeme je da uzmete stvari u svoje ruke. No, ne zaboravite, ne kupujte impulzivno i dajte si vremena za razmišljanje jer će to biti prostorija u kojoj ćete boraviti dosta vremena i želite da bude baš onakva kakvom ste ju zamislili.