Brojne svakodnevne životne situacije traže spretnost, spremnost i znanje, ali sve to nije dovoljno bez pravog i kvalitetnog alata. Svaki muškarac mora biti spreman na razne sitne popravke u svome domu, koliko god oni bili zahtjevni ili se na prvu činili nemogućim.

Kvalitetan alat vrlo je važan zbog više razloga. Prvi je zaštita od ozljeda, jer korištenjem alata slabije kvalitete i(li) njihovog nepravilnog korištenja povećava se mogućnost ozljede.  Isto tako, korištenjem nekvalitetnog ili lošeg alata posao koji želite obaviti ili napraviti vjerojatno neće biti odrađen na kvalitetan način.

5-alata

 

Alati koje vam nudimo mogu se koristiti za sve vrste radova, radilo se o hobi majstorima ili profesionalcima.

1. Čekić

Majka svih alata, ili bolje reći otac, je čekić. Postoje više vrsta čekića, a svi imaju određenu funkciju koja uvjetuje kvalitetu izrade. Razbijanje, zabijanje ili jednostavno udaranje čekićem često se čini jednostavno, no može imati vrlo teške posljedice. I ne mislimo samo na lakšu ozljedu palca.

Vrsta izrade materijala, prianjanje čekića u rukama, masa proizvoda te ubrzanje koje utječe na udarac jako su važni. Glava i ručka čekića mogu biti izrađeni od raznog materijala što utječe na poduzimanje radnje, radilo se o amaterima ili profesionalcima.

Vrste čekića mogu biti sljedeće: macola, klasični čekić s drvenom drškom, gipserski čekić, čekić za čavle, tesarski fiber i tesarski professional.

2. Izvijač

U sam vrh popularnih kućnih alata spada i izvijač. U narodu često poznat kao ”šarafciger” ili odvijač služi za jednostavnije radnje poput odvrtanja ili zavrtanja vijaka. Ručka, osovina i vrh svakog izvijača vrlo su važni kako bi se radnja koju želimo napraviti odradila kvalitetno, bez neželjenih posljedica poput ”žuljeva” ili oštećivanja površine na kojoj radimo.

Postoje brojne vrste izvijača koje se svakodnevno koriste, ovisno o poslu i situaciji. Od ispitivača napona, kratkih ili dugih izvijača, te križnih ili plosnatih, a postoje i nasadni te podešavajući izvijači.

3. Libela

Koliko puta ste na radovima u kući ili u dvorištu nešto krivo napravili? Od postavljanja police na zid, stavljanja okvira za slike… Da biste spriječili na vrijeme da nešto krene ”u krivo” potrebno je koristiti libelu. Jer budimo iskreni, često se dogodi da nešto krivo procijenimo ”od oka”.

Libela je vrlo važan geodetski mjerni instrument koji mora biti sačinjen od vrlo kvalitetnih stavki. Od kućišta, stalka i tekućine u kojoj se nalazi mjehurić plina do težine i boje koje su također jako važne.

4. Ključ

Krug lijevo… Krug desno, pa opet lijevo… Svakodnevno zatežemo nekakve matice i(li) vijke. To je posao koji nije lak, ali zahtijeva određen trud, napor i naravno ”potrošene živce”. E sad, zna se često dogoditi da ključ pukne nakon preopterećenja. Što onda? Još više potrošenih živaca, a posao ostaje nedovršen.

Bolje spriječiti, nego liječiti, a u ovome slučaju: bolje kvalitetni ključ imati, nego živce kidati.

5. Traka za mjerenje

Za kraj ovog jednostavnog popisa ostavili smo alat koji zaslužuje možda i prvo mjesto na ovome popisu. Da biste nešto mjerili morate imati kvalitetnu traku koja neće pucati, pokidati se, zapinjati ili oštetiti materijal s kojim radite.

Koliko su vidljive oznake na traci? Nekad trebate misliti i na to. Ne zaboravite, centimetar ili dva više i cijeli vaš trud može postati uzaludan. A onda je već prekasno.

Profi baucentar nudi veliki izbor električnih i ručnih alata za sve vrste radova, od alata za profesionalne izvođače, kao one za hobi majstore. Suhomontažni, žbukerski, keramičarski ili ostali radovi nisu mogući bez kvalitetnog alata najpoznatijih proizvođača. Ponudu pogledajte ovdje.

Zanima vas neka tema, ali ne možete nigdje ništa pronaći o njoj? Nema problema, javite nam se i vrlo rado ćemo ju obraditi!