S obzirom na to da nam se bliži početak školske godine, mnogi roditelji razmišljaju o uređenju dječje sobe. Bez obzira na to imate li školarca koji već ide u školu ili u nju tek kreće, svakom od njih treba prostor za odmor, učenje, ali i igru.

Također, ako imate dijete koje još nije ni blizu polasku u školu, neki od naših savjeta će Vam zasigurno dobro doći. Pa krenimo redom! 

Prostor

Pretpostavka je da u stanu ili kući već imate predodređen prostor za dječju sobu ali niste sigurni kako ga urediti.

Ako imate veći prostor koji bi se mogao prenamijeniti u dva manja, odličan izbor za pregrađivanje su gipskartonske ploče. One su ujedno jeftinije, ali i jednostavnije i brže za gradnju od klasičnih zidanih pregrada.

Podne obloge

Kada je prostor namijenjen dječjoj sobi dobio svoju konačnu veličinu, potrebno ga je i urediti. Tu se možete poigrati raznim materijalima za oblaganje podova – poput laminata, parketa ili pločica. Ovisno o tome kako je uređen ostatak prostora, tome bi trebalo prilagoditi i uređenje dječje sobe kako se sklad materijala i boja ne bi prekidao.

Također, ako se dvoumite između ovih podnih obloga, razmislite koja opcija Vam najbolje odgovara.

Klasični parket je skuplja opcija, poželjno je da ga postavlja stručna osoba, zahtijeva više pažnje pri korištenju i održavanju te treba osobito paziti na vlagu, odnosno, ako se nešto prolije po njemu, što kod laminata i pločica nije slučaj. Međutim, parket je dugotrajniji te ga se nakon nekog vremena može izbrusiti  i prelakirati čime će ponovno dobiti nov izgled i trajnost. 

Laminat je danas jedna od najzastupljenijih opcija za oblaganje podova jer zbog svojeg lakog postavljanja, cijene i održavanja ne zahtijeva pozivanje majstora koji će ga postaviti već to možete učiniti sami. Izbor boja laminata koje se danas nude na tržištu zaista je velik pa tako možete pronaći laminate u bojama gotovo svakog drveta, mramora ili pak one šarene čime će se zadovoljiti svačiji ukus.                                                                                                                                                                                                                                            

 

Pločice su odličan izbor zbog lakog održavanja i cijene, ali ćete za njihovo polaganje, kao što je to slučaj i kod parketa, vjerojatno trebati pozvati majstora jer je to posao koji treba odraditi profesionalno kako kasnije ne bi došlo do oštećenja (primjerice pucanja ili odljepljivanja). No, pločice su idealne jer ih je lako čistiti te nema straha da će se oštetiti ako se nešto prolije po njima. Međutim, one mogu djelovati pomalo hladno tako da ćete vjerojatno na njih morati postaviti tepih ili neki drugi oblik zaštite. Ali, možete ih prekriti i mekim pjenastim puzzlama na kojima će dijete dobiti i odličan prostor za igru.

 

Boja zidova

Izbor boje za zidove trebao bi biti u skladu s ostatkom stana ili kuće. Boja zidova u dječjoj sobi svakako bi trebala biti svijetla, ugodna I nenametljiva kako se prostor ne bi vizualno smanjio. Ako se odlučite za neku boju u tamnijoj nijansi, svakako dobro razmislite o tome koliku površinu ćete njome prekriti jer ju, jednom kada Vaše dijete odraste i htjet će prebojiti zidove, nećete moći lako prekriti. Najbolje rješenje u takvom slučaju je bojanje samo jednog manjeg dijela zida od poda do stropa, širine npr 15-20 cm, čime ćete dobiti vrlo efektan I moderan izgled, a nećete previše narušiti sam prostor. Boja za zidove svakako treba biti kvalitetna i po mogućnosti periva.

Namještaj

Dječja soba treba imati  dobro raspoređen namještaj kojeg svakako ne smije biti previše. Dovoljni su tek radni stol, ormar, krevet i police za knjige. Ako ste osoba koja voli sama uređivati i raditi stvari, police ili kutiju za igračke možete izraditi od primjerice lamperije ili dasaka izrezanih na željene veličine te ih je potom dovoljno samo premazati zaštitom za drvo.Rasvjeta

Zadnje, ali ne i manje važno jest rasvjeta prostora i prirodna svjetlost. Svakako je važno da dijete ima dobro osvijetljen prostor kada uči, ali i kada provodi vrijeme u sobi. Tu možete odabrati između stolne, podne ili zidne/stropne rasvjete, ali i dobrog, kvalitetnog prozora čime ćete maksimalno iskoristiti danju svjetlost.

Ideja za uređenje je zaista mnogo, a puno toga možete i sami napraviti te svom djetetu urediti sjajan prostor za odmor, učenje i igru.