Ako ste se ikada našli u situaciji da morate bojiti unutarnje zidove ili ih jednostavno želite osvježiti, vjerojatno ste se zapitali koju boju odabrati.

Kod izbora boje, naravno, važno je samu nijansu uskladiti s ostatkom prostora kako se sklad boja ne bi narušio.

Druga važna stvar je odabir vrste boje za zidove. Naime, boje za unutarnje zidove mogu biti perive ili neperive, odnosno, na bazi ulja ili vode.

Boje na bazi vode prozračnije su i paropropusnije, što je važno ako želite izbjeći skupljanje vlage ili stvaranje plijesni. Kod boja na bazi vode i razina toksičnosti je izrazito niska. Lako se čiste s vlažnom krpom, ali ako ih previše perete, mogu izblijedjeti.

Također, za bojenje zidova važno je i pripremiti same zidove pa tako ako ih bojite bojom na bazi vode, ako je prethodna boja također na bazi vode, vjerojatno ju možete samo prebojiti novim slojem boje, međutim, ako je prethodna boja na bazi ulja, velika je vjerojatnost da ćete ju morati sastrugati i tek onda nanijeti novi sloj.

Boja na bazi vode se brzo suši pa je to također prednost ako želite unijeti brze promjene u izgled Vašeg interijera. Ono što je važno naglasiti kod boja na bazi vode jest i činjenica da se mogu koristiti na gotovo svim površinama te da ne blijede s vremenom.

Boje na bazi ulja se isto mogu koristiti na gotovo svim površinama, a zbog svoje gustoće, lako se i brzo nanose. Međutim, zbog uljnog sastava, toksičnije su od onih na bazi vode te se ne mogu oprati vodom. Ono što je dobro kod njih jest to što dugo traju, a nijanse su raskošne i bogate.

Boje na bazi ulja idealne su za prostorije s povećanim udjelom vlage – poput kuhinja ili kupaonica.

Nakon što ovakvu boju nanesete na zidove, trebat će joj više vremena za sušenje nego što bi trebalo boji na bazi vode. Međutim, s obzirom na svoj sastav, dugotrajnije su od boja na bazi vode.

Još jedna važna stvar kod odabira boja za zidove je i zaštita zidova od plijesni. Ako u nekoj prostoriji ili na nekom određenom zidu dolazi do stvaranja plijesni, potrebno je učiniti sve što se može kako se plijesan ne bi stvarala, ali ni širila. Takav zid je potrebno sastrugati do razine začetka plijesni tako da se sva plijesan ukloni, poprskati s nekim od sredstava protiv plijesni, ostaviti da se osuši te potom prekriti bojom za zidove koja sadrži fungicid.

Ako sama boja za zidove nije dovoljna te svojim zidovima želite dati dodatan ukras – poput mat izgleda ili visokog sjaja, zidove je potrebno premazati dodatnim slojem boje.

Završni premaz može biti mat – najjednostavniji, ali i onaj koji će se čišćenjem najviše oštetiti. Mat premaz zidovima daje jedan neupadljiv izgled, prostor će djelovati smirujuće.

Satenski premaz je malo sjajniji od mat premaza, ali opet manje sjajan od onog visokog sjaja. Odlično se uklapa u prostore koje je potrebno više čistiti – poput kuhinja i kupaonica.

Premaz visokog sjaja izvrstan je za prostorije s većom razinom vlage, poput satenskog premaza, upravo zato što se lako čisti, ali je i izdržljiviji.

Prilikom odabira završnog premaza, svakako uzmite u obzir i veličinu prostorije. Naime, mat premaz odlično će se uklopiti u prostore koji imaju puno dnevnog svijetla i koji su veći. No, ako je prostorija manja i u nju ne ulazi mnogo dnevnog svijetla, svakako je bolje unijeti dašak dinamičnosti i koristiti satenski premaz ili onaj visokog sjaja, koji će reflektirati svjetlost i time vizualno povećati izgled prostorije.