Odabir pravog stila unutarnjih vrata za Vaš dom ne mora biti težak, naravno da se tu radi o mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, ali kada dobro razmotrite kompletnu ponudu na tržištu izbor će zasigurno biti jednostavan.

Kako bi Vam olakšali potragu za sobnim vratima za Vaše prostore sastavili smo jednostavan vodič od 5 koraka koji će vam pomoći tokom izbora i kupovine istih.

 

Kako izabrati sobna vrata?

  1. Odaberite stil sobnih vrata

Ovo je prvi korak u odabiru unutarnjih sobnih vrata za Vaše prostore. Odabir stila svakako će  definirati kompletan izgled interijera Vašeg doma. Potrebno je pomno obratiti pažnju na veličinu prostorije. Odabir suviše dekoriranih vrata u malom prostoru stvoriti će osjećaj pretjeranosti i popunjenosti. preporučujemo Vam da za manje prostorije izaberete vrata jednostavnijeg i prirodnijeg izgleda. Važno je stvoriti protok povezujućih prostora.

Glavni faktori koji dizajneri interijera koriste pri odabiru stila vrata jesu sljedeći:

Za koju prostoriju su vrata namijenjena?

Kakav je kompletan stil kuće?

Koliko su visoki stropovi?

Kojeg su materijala podne obloge?

  1. Odaberite na koju će se stranu vrata otvarati

Ovaj postupak određuje  gdje će se nalaziti kvake, želite li da se vrata otvaraju prema vanjskoj ili unutarnjoj strani prostorije.

Ako je to spavaća soba, vrata bi se trebala otvarati prema sobi, ako se radi o glavnim prostorijama poput dnevnog boravka, vrata bi se trebala otvarati prema vanjskoj strani prostorije. Razmislite kako biste obično ušli u tu sobu i što vam se čini najkomotnije.

  1. Odaberite materijal

Materijal vaših vrata ne bi se trebao podudarati isključivo s estetikom vašeg doma, već bi trebao biti odlučujući faktor u stilu vrata. Možete birati između punog drveta, MDF – a, staklenih vrata. Za prostorije poput ostava, loggia te zatvorenih terasa poželjno je odabrati staklena vrata ili kombinaciju stakla i drveta. Vrata od punog drveta savršen su odabir za prostorije poput spavaće sobe zbog veće izoliranosti zvuka te privatnosti.

 

  

  

  1. Dovratnik

Važno je kako postavljate vrata u okvir. Ako su vaša vrata više ukrašena, jednostavnijim kućištem vrata će se istaknuti. Ako je riječ o manje složenom dizajnu vrata, tada bi bilo prikladnije detaljnije oblikovanje.

 

       

 

  1. Odaberite savršenu boju.

Odaberite boju vrata koja će se uklapati s dekorom u svakoj prostoriji. Odabirom neutralnih nijansa lakše ćete postići da vaša unutarnja vrata odgovaraju stilu Vašeg doma. Možete biti odvažniji i odabrati žarke boje, poigrati se raznim dezenima ili odabrati staklena vrata sa vitražem, kako bi postigli prekrasan dizajnerski pop!

 

 

Zbog različitih svojstava različitih vrsta vrata, postoje odgovarajuća vrata za svaki projekt, područje primjene ili namjene. Ovdje su ukratko predstavljeni neki stilovi sobnih vrata i funkcionalna vrata.

U našoj ponudi možete pronaći visokokvalitetna sobna vrata prepoznatljivog brenda kao što su lip – bled te classen. Konkurentna cijena, visoka kvaliteta proizvodnje i materijala čine ova vrata savršenim izborom Vašeg doma.

 

Glatka vrata

Glatka vrata (također vrata koja se zaključavaju) sastoje se od laganog drvenog okvira koji je s obje strane obložen pločom. Ispuna (jezgra) između njih može biti različite stabilnosti. Jezgra saća izrađena od prešanog kartona najjednostavnija je varijanta.

Suprotno tome, ova su vrata posebno stabilna s ivericom kao čvrstom jezgrom. Također štite životne prostore od buke ili gubitka topline. Ova su vrata uglavnom bezvremenska i funkcionalna.

 

Staklena vrata

Staklena vrata obično se sastoje od zaštitnog stakla približne debljine 8 mm. Varijante na staklena vrata su mnogobrojna zbog mogućnosti teksturiranja, ukrašavanja sitotiskom ili pjeskarenja. Staklena vrata prikladna su tamo gdje nema dovoljno dnevnog svjetla ili u sobama u kojima se želi postići moderan vizualni naglasak.

 

  

 

Farm House vrata

Vrata za seoske kuće su panelna vrata izrađena od masivnog drveta s mljevenim profilima izrađenim od lijepljenog masivnog drveta (bor ili smreka). Rustični predstavnici sobnih vrata su prikladni za sobe u stilu ladanjske kuće.

 

 

Klizna vrata

Klizna se vrata najčešće postavljaju „ispred“ ili „iza“ zida te uvlačenjem u zid.  Ugradbena vrata odlično odvajaju male prostorije poput garderobnih ormara, smočnica te su ujedno učinkovite u pregrađivanju poslovnih prostora . Značajna prednost kliznih vrata jest njihova funkcionalnost , efikasnost te uglađen i moderan izgled. Pogodna su za manje prostore gdje nema dovoljno prostora.

 

 

Kompletnu ponudu sobnih unutarnjih vrata možete pronaći na našem webshopu ili u našim prodajnim centrima.

https://profibaucentar.hr/trgovina/prozori-i-vrata/vrata/sobna