Za skandinavski stil uređenja može se definitivno reći da je zauzeo sam vrh ljestvice što se tiče dizajna 2016., a svoje vodstvo zadržava i ove godine. Jedna od odlika ovog stila je jednostavnost, funkcionalnost te prirodni materijali – ponajviše drvo. Bilo da ste se odlučili za skandinavski ili neki drugi stil, važno je da pri tome obratite veliku pozornost kako zaštiti Vaše drveno pokućstvo. Drvo u svom osnovnom obliku daje utisak prirode u našem domu. I sami ste mogli primijetiti, kada uđete u prostore u kojima su postavljene drvene obloge, da dobijete onaj osjećaj topline i ugode. Međutim, kako bi taj osjećaj što duže trajao drvo je potrebno zaštititi.

zaštita drvo

1. Impregnacija

Čemu služi impregnacija? S obzirom da je drveni materijal podložan raznim štetočinama i nametnicima, potrebno ga je odgovarajuće njegovati. Impregnacija je premaz koji je više „dubinski“, prodire duboko u samo drvo te štiti drvo od bilo kakvih nametnika. Ovakav premaz se preporučuje za sav namještaj koji je izložen nekakvim vanjskim klimatskim utjecajima – idealno za drvene terase ili namještaj koji se nalazi u vašemu dvorištu.

2. Površinski premazi

Nakon što ste dubinski premazali drvo, na redu je površinski premaz. Ovaj premaz štiti drvo od svih mehaničkih utjecaja – ogrebotina ili oštećenja grubim predmetima. Osim što je funkcionalan, poboljšava i sam izgled drveta. Postoje dvije vrste površinskog premaza – lazure i prekrivajući premazi.

Lazure i prekrivajući premazi

Ukoliko želite da tekstura Vaše drvene površine ostane vidljiva, koristit ćete lazuru. Ona je transparentna te ujedno štiti od masnoća. No, ako vam jednostavno treba premaz koji će prekriti drvenu površinu koristit ćete prekrivajuće premaze – odlično za prekrivanje tekstura manje kvalitetnog drveta.

Živimo u vremenu kada se sve više koriste prirodni materijali – međutim, potrebno je i naučiti kako sačuvati njihovu kvalitetu -od kupnje do krajnje uporabe. Jedan od takvih materijala je i drvo. Uz ova dva koraka, nema sumnje da ćete zaštiti drveni namještaj, a zasigurno i Vaš džep od kupovine novog!

Zanima Vas neka tema, ali ne možete nigdje ništa pronaći o njoj? Nema problema, javite nam se i vrlo rado ćemo ju obraditi!