Razlika između kade i tuš kabine

Scenarij broj jedan: Budite se ujutro rano, još je mrak, svi osim vas spavaju. Ustajete iz kreveta i napuštate toplu, meku deku. Prije guštanja u vreloj kavi, dok su pločice još ledene, a kupaonica tako hladna, jedini spas pronalazite u toplom tušu. Već prvi doticaj s vodom rano ujutro, dat će vam upravo ono što tražite, opuštenost i energiju za ostatak dana. Naravno, nakon toga slijedi jutarnja kava, a dan službeno počinje.

Scenarij broj dva: Naporno ste radili cijeli dan, zadovoljni, ali umorni, stižete doma. Uz večeru obavljate sve što trebate za uspješan završetak dana, a kao šećer na kraju, čeka vas izležavanje u kadi punoj vruće vode dok vas stres polako napušta, mišići se opuštaju, a miris ruže u pjenušavoj kupki ispunjava prostor… Upravo tada, pronalazite svoje nadahnuće, svoj mir, svoj zen…

 

Svatko od nas ima preferencije kako u pogledu toga volimo li više jesti slano ili slatko, jesu li nam draži psi ili mačke ili pak volimo li više ljeto ili zimu. Tako je i sa željama vezanim uz tuširanje ili kupanje. Međutim, oba izbora, iako ispravna i kompletno osobna, imaju listu za i protiv.

Kada vs. tuš kabina

Tuš kabina zauzima nešto manje prostora od kade, što je vrlo praktično kad manjih kupaonica. Tuš kade kreću se od 80×80 cm pa sve do 160×90 cm. Međutim, danas vam nije niti potrebna tuš kada, već se možete tuširati u ravnini s podom, ugradbenim tuš panelima što doprinosi eleganciji prostora te se potpuno može prilagoditi veličini prostorije. Prednost tuš kabine je potencijalno manja potrošnja  vode. No, tuš kabine imaju i određene nedostatke, poput nepraktičnog ručnog pranja rublja ili održavanja. Kade, s druge strane, pružaju mjesto za opuštanje, ali je i prednost kade što se ugradnjom staklenog ili plastičnog panela ili postavljanje zavjese može koristiti za tuširanje. Preporuka je fiksni panel po mogućnosti s premazom za zaštitu od kamenca. I kade i tuševi mogu imati ugrađen hidromasažni sustav što je kod obje opcije prednost.

 

Održavanje

I kada i tuš kabina koji put su zahtjevne za čišćenje. Međutim, redovitim održavanjem možete postići vrlo brzo željenu čistoću i sjaj. Staklena vrata kod tuš kabine nešto su zahtjevnija za održavanje od kade. No, današnja velika ponuda sredstava za održavanje čistoće na raspolaganju su svima – od sredstava isključivo namjenjenih za čišćenje kamenca do onih namjenjenih odštopavanju odvoda. Koji put najednostavnjije stvari koje imate kod kuće čine čuda – poput octa i sode bikarbone za otapanje kamenca.

 

Praktične prednosti i nedostaci

Kada je neadekvatna starijim osobama i osobama s ograničenom mogućnošću kretanja, jer je ulazak u kadu u tom slučaju težak i nepraktičan, ali je praktična roditeljima za kupanje male djece i za ručno pranje rublja. Iako tuš kabina nije u potpunosti prilagođena kupanju djece, veliki je plus što starije osobe ili osobe koje imaju smanjenu mobilnost lakše upotrebljavaju tuš kabinu koja može imati i držače za koje se mogu primiti, neprokliznu podlogu ili čak mjesto za sjesti.

Kada zauzima nešto više prostora od tuš kabine, što znači da je u tom slučaju u manjim prostorima tuš kabina praktičnija od kade. Današnje kade i tuš kabine svojim inovativnim dizajnom doprinise prostoru čineći ga modernijim, sofisticiranijim ili luksuznijim.

Tuš kabina može, ovisno o korisniku, uštedjeti vrijeme jer u današnje ubrzano doba tuš može biti praktičniji, međutim vruća kupka u kadi odlično opušta mišiće i smanjuje razinu stresa te uz omiljene mirisne i pjenušave dodatke pomaže kod anti age tretmana. No, za vrućih ljetnih dana, brzinski hladni tuš energizira i razbuđuje.

Bilo da volite kupati se u kadi ili tuširati se u tuš kabini, opcije kojim biste sebi prilagodili najbolje od oba svijeta su velike.