Nema ništa bolje i ljepše od tuširanja ujutro ili nakon napornog dana!

Međutim, ti trenuci ne bi bili tako dobri bez odgovarajuće tuš kabine (zanemarimo sada na trenutak kade, koje jednako volimo).

Na što treba paziti kod odabira nove tuš kabine? Naravno, uvijek nam je za odabir važan  prostor s kojim raspolažemo, jer je on taj koji određuje veličinu i izgled tuš kabine koju ćemo ugraditi u kupaonicu.

Također, ono što je jednako važno, jest način na koji želimo instalirati tuš kabinu – hoće li ona biti s tuš kadom, hoće li to biti samo staklena stijena s odvodom u pod ili potpuno ravna kada (u razini poda).

Izbor je velik, a s obzirom na današnju dizajnersku kreativnost, kupaonica nam može izgledati kako god si zamislimo!

Pozornost je potrebno obratiti i na:

  • instalacije, odnosno, koliko prostora će zauzeti
  • oblik tuš kabine
  • način otvaranja vrata tuš kabine
  • dizajn okvira
  • i naravno – budžet s kojim raspolažemo!
  1. Instalacije

Prva stvar koja nam je važna kod odabira, odnosno, ugradnje tuš kabine, je kakve su nam instalacije potrebne za to što želimo te koliko će sve zajedno zauzeti prostora.

2. Oblik tuš kabine 

S obzirom na veliki izbor tuš kabina, ali i velike razlike u preferencijama kupaca, danas na tržištu možemo pronaći tuš kabine kvadratnog, pravokutnog, okruglog, polukružnog oblika ili pak one u ravnini s podom, koje imaju samo staklenu stijenu koja služi kao zaštita kupaonice od prskanja vodom.

Također, tuš kabine mogu bit naslonjene na 1, 2 ili 3 zida kupaonice. Najbolja opcija za održavanje prostora čistim jest kada se tuš kabina naslanja samo na jedan zid. Na taj način se smanjuje mogućnost stvaranja plijesni na zidovima, ali i na pločicama. A i staklene stijene/okvire je lakše čistiti nego pločice.

Kod odabira tuš kabine s kadom, stvar je jednostavna, izaberemo oblik kade koji nam odgovara, isti oblik imaju i vrata tuš kabine, a instalacija odvoda postavlja se ispod same kade.

Međutim, kod odabira tuš kabine sa staklenom stijenom ili u ravnini s podom, potrebno je paziti na način izvođenja samog odvoda. Ako primjerice, ne stavljamo nikakvu kadu – pa čak ni potpuno ravnu, već pod oblažemo pločicama, sam odvod je potrebno prilagoditi onome što nam je najlakše za održavanje, ali i za postavljanje samih pločica – kako ih ne bismo trebali previše izrezivati. Tu je dobro razmisliti i o pločicama XXL formata koje mogu prekriti veći dio poda. Još jednostavniji način odvodnje, gdje ne narušavamo izgled poda, jest onaj u zid bočno. Takav odvod izgleda moderno, a i sam prostor djeluje čišće.

3. Način otvaranja tuš kabine

Tuš kabine s vratima imaju nekoliko mogućnosti otvaranja istih.

  • klizna vrata: sjajna za iskorištavanje prostora; idealna za male kupaonice; imaju manji prostor za ulaz
  • sklopiva vrata: sjajna za iskorištavanje malog prostora; vrata se otvaraju prema unutra; veći prostor za ulaz od kliznih vrata
  • krilna vrata koja se otvaraju prema vaniskorištavaju puno prostora te su pogodna za velike kupaonice u kojima ima dovoljno prostora; velik prostor za ulaz
  • sklopiva krilna vrata: pogodna za male kupaonice; otvaranje prema unutra čime se dobiva dosta velik prostor za ulaz
  • krilna vrata s mogućnošću otvaranja prema unutra i prema van: pogodna za male kupaonice; iskoristivost ulazne širine u potpunosti
  • dvokrilna vrata na sklapanje: idealna za male kupaonice; vrata se otvaraju prema van; maksimalna iskoristivost ulazne širine.

4. Dizajn okvira

Kod odabira tuš kabine, možemo izabrati one koje imaju sve rubove uokvirene, one koje imaju djelomične okvire ili koje ih nemaju.

  • Potpuno uokvirena stakla tuš kabine: nude maksimalnu stabilnost, a sve nepravilnosti i neravnine poda mogu se riješiti stavljanjem profila
  • Djelomično uokvirena vrata tuš kabine stabilna su; pogodna za tuš kabine i tuševe u razini poda; nemaju podne profile; daju elegantan izgled kupaonici
  • Modeli bez okviraimpresioniraju svojim modernim i stilskim izgledom; posebno pogodno za tuševe u razini poda; instalacija im je skuplja od standardnih modela; bez podnih profila.

I zadnje, ali ne i najmanje važno – budžet! Možda je budžet čak i najvažnija stavka koja nam zapravo određuje kako ćemo i u kojoj mjeri urediti kupaonicu, ali kod postavljanja tuša/tuš kabine, svakako je važno uložiti u proizvod koji će trajati, i koji će se, iako možda iznad našeg dopuštenog praga potrošnje, u konačnici isplatiti svojom kvalitetom i dugovječnošću.