Duge zimske noći, poledica, snijeg i hladnoća su stvari od kojih zaziremo svake zime i nadamo se da će što prije proći. No, svakako je bolje uživati u zimi i stati na kraj hladnoći iz udobnosti svojega doma uz što drugo nego – kamin.

Kamin grijanje ili ukras?

Prije odabira, važno je zapitati se koja je svrha postavljanja novog kamina – je li svrha grijanje, estetski razlozi ili kombinacija istih? Nakon što odaberete Vašu opciju, uvelike si smanjujete veliki spektar ponuđenih kamina i sve ste bliže pronalasku savršenog kamina za Vaš dom.

Ambient kamin

 

Ako je Vaša odluka bazirana na estetskim razlozima, razmislite, primjerice, o kupovini električnih kamina. Time nećete morati brinuti o pepelu, ventilaciji ili dimnjacima, lakše ćete ga koristiti, a dobit ćete toplinu i ugodu prostorije.

Ukoliko želite pravi, tradicionalni kamin kojim ćete grijati Vaš dom, tada posegnite, primjerice, za onim na drva. Prije kupovine svakako želite provjeriti informacije o kvadraturi prostorije koju želite grijati, broju prozora te toplinskoj izolaciji kako biste lakše odabrali veličinu i vrstu kamina.

interijer-kamin

 

Savršena pozicija

Postavite kamin na mjesto koje se najbolje uklapa u raspored interijera – postavljanjem na pravi način, prostorija može dobiti potpuno novu dimenziju. Ovisno o vrsti kamina za koju se odlučite, svaki će zahtijevati različitu instalaciju koja će možda odrediti mjesto u prostoriji. Provjerite namještaj koji je zapaljiv i nalazi se u blizini, nosivost poda ili poziciju dimnjaka. Mali savjet – ponesite nacrt prostorije u koju želite postaviti kamin (ili je skicirajte) te se konzultirajte s našim osobljem koji će Vam pomoći prilikom pozicioniranja.

Održavanje

Odabran je kamin koji zadovoljava sve Vaše potrebe, no, kako ga održavati? Svakodnevnim održavanjem kamina i dimnjaka umanjujete opasnost od požara i produžujete mu vijek trajanja. Budite pažljivi oko uklanjanja pepela – dobro je ostaviti mali sloj pepela koji će pomoći prilikom idućeg potpaljivanja, a isto tako će zaštiti pod od zagrijavanja. Savjetujemo da jednom godišnje pregledate kamin, izvadite dijelove te ih prekontrolirate i očistite od čađe.

Imajte na umu da svaki kamin ne pristaje svakoj prostoriji. Iako možda imate percepciju o savršenom kaminu, razmislite o tome kako će on pristajati uz trenutno uređenje Vašega doma. Budite zaigrani i otvoreni za svaku opciju jer je možda upravo to ono što može stvoriti neku novu sliku prostorije i topli ambijent.

Zanima vas neka tema, ali ne možete nigdje ništa pronaći o njoj? Nema problema, javite nam se i vrlo rado ćemo ju obraditi!