S obzirom na to da su hladniji dani sve bliže, vrijeme završnih radova u vrtu je u punom zamahu.

Jednako kao što pažnju treba posvetiti biljkama koje imamo u vrtu, tako ju trebamo posvetiti i vrtnom alatu i namještaju.

Vrtni namještaj

Iako nam se čini da bi vrtni namještaj trebao biti otporan na utjecaj vremenskih prilika, bez obzira na to koliko kvalitetan bio, svakako ga treba zaštiti.

Kod kupnje namještaja za vrt, treba obratiti pozornost na tri stvari: otpornost na vremenske utjecaje, trajnost i jednostavnost održavanja. Jer nitko od nas ne želi namještaj koji ćemo morati bojiti svakih mjesec dana ili koji će nakon nekoliko ljetnih pljuskova zahrđati!

Okvirni pregled svojstava nekih materijala:

Materijal

Vodootporan

Otporan na UV zrake/toplinu

Otporan na hrđu

Lako se održava

Dugotrajan

Umjetni materijal

DA Osjetljiv DA DA

Ako se održava u skladu s uputama

Aluminij

DA DA DA DA

Ako se održava u skladu s uputama

Poliratan DA DA DA DA

DA

Ratan

NE NE DA Djelomično

NE

Lakirano drvo DA DA DA Potrebno redovno održavanje

Ako se održava u skladu s uputama

Uljeno drvo

NE DA DA Potrebno redovno održavanje

Ako se održava u skladu s uputama

Željezo DA DA NE Potrebno redovno održavanje

Ako se održava u skladu s uputama

Ako nemamo dovoljno prostora u podrumu ili kući/stanu za odlaganje namještaja preko zime, važno je dobro ga zaštiti kako se tijekom hladnih dana ne bi oštetio (popucao, zahrđao i slično).

Za zaštitu namještaja kojeg ćemo ostaviti vani, najbolje je prekriti ga visoko kvalitetnim vodonepropusnim materijalom koji će ga u potpunosti prekriti i tako zaštititi.

Ako ipak imamo slobodan prostor te namještaj možemo pospremiti u zatvoreno, svakako je važno paziti da je prostor suh, odnosno, da se ne stvara vlaga koja također može napraviti štetu.

Vrtni alat

Kao što je slučaj s vrtnim namještajem, i vrtni alat je potrebno pravilno pospremiti prije zime.

Naravno, uvijek ga je važno dobro počistiti od ostataka zemlje, trave i sličnih ostataka uređivanja vrta.

Jedan od najčešćih vrtnih alata, a koji zahtijeva posebnu pažnju i pravilno pospremanje je kosilica. Naime, važno je da kosilica bude na suhom te da je sva trava uklonjena s rezača i donjeg dijela plastike, ali i da je sve posušeno kako se ne bi stvarala vlaga.

Isto tako, ako imate električni model kosilice, vrlo je važno da je ona preko zime u suhom prostoru gdje se ne stvara vlaga koja bi mogla oštetiti motor/bateriju. Također, na tržištu postoji i niz sprejeva za zaštitu plastičnog, donjeg dijela kosilice, kojeg možete poprskati svaki put prije košnje te ćete si tako olakšati uklanjanje trave.

Kada govorimo o drugim vrtnim alatima – poput škara, grablji, štihače ili motike, važno je da su svi počišćeni od ostataka zemlje/biljaka te posušeni i pospremljeni u zatvoreni prostor gdje će biti na suhom. Iako bi većina vrtnog alata ove vrste trebala biti od nehrđajućeg materijala, često se dogodi da to nije slučaj te alat zahrđa i samim time propada. A nitko ne želi svake godine kupovati novi materijal!

Stoga, nakon svakog korištenja počistite alat. Škare počistite od ostataka granja/bilja, a po potrebi ih i premažite zaštitnim premazom/uljem za podmazivanje kako bi ih što dulje mogli koristiti i kako ne bi zahrđale.

Sav ostali navedeni alat, za razliku od električnih alata, ne zahtijeva posebno zaštićene uvjete – osim da je u zatvorenom i zaštićen od vlage.

Ako želite sačuvati svoj vrtni namještaj i vrtne alate – brinite se o njima na vrijeme, jer samo tako ćete im osigurati dugovječnost!