S obzirom na to da nitko nije imun na hladnoću, važno je na vrijeme se pripremiti za hladne dane koji su nam već  stigli! Živite li u kući ili u stanu, prostor u kojem živite trebate zagrijati kako bi Vam boravak u njemu bio što ljepši i ugodniji. Zato Vam donosimo 4 najčešća oblika zagrijavanja domova i njihovih prednosti, ali i mana.

Kako mnogi  nisu sami u mogućnosti odabrati sustav grijanja – zato što žive u zgradi u kojoj je on već unaprijed određen ili jednostavno nisu obuhvaćeni gradskim plinovodom te se ne mogu grijati plinom – moraju se snaći i pronaći alternativni sustav grijanja.

Važno je da takav sustav grijanja bude ekonomski isplativ, ali i energetski učinkovit. Jer što nam znači grijanje kojim možemo zagrijati samo jednu ili dvije prostorije! Ono na što je također važno obratiti pozornost su i izolacija same kuće/stana (kvaliteta krovišta, stolarije i fasade) te koliko će se topline tu izgubiti, odnosno, sačuvati.

Koji sustavi grijanja uopće postoje?

S obzirom na velike zahtjeve tržišta, odnosno, potrošača, danas možemo pronaći zaista mnogo načina grijanja. Međutim, neki od njih su inicijalno vrlo skupi – poput solarnog grijanja – ali dugoročno vrlo isplativi. Međutim, solarno grijanje zahtijeva i ono što mu sam naziv govori, a to je mnogo sunčanih dana što u nekim područjima nije opcija. Iako je takav sustav grijanja ekološki vrlo prihvatljiv, zbog već navedenog problema, a to je visoka cijena same infrastrukture, dostupan je samo onima koji si to mogu priuštiti (i koji naravno imaju dovoljno velik krov za postavljanje panela).

Druge opcije sustava grijanja su one tradicionalnije – poput grijanja na kruta goriva ili na plin. Takva grijanja su jeftinija i lako dostupna stoga ćemo ih ukratko predstaviti.

1. Grijanje na drva

Jedan od najstarijih i najdugovječnijih sustava grijanja jest grijanje na drva. Ekonomski i ekološki ovo je najprihvatljiviji način grijanja.

Međutim, da bismo ga uopće mogli uvesti, potreban nam je dimnjak. Ovaj sustav grijanja zahtijeva redovno održavanje (dimnjaka i spojnih cijevi, ali i samog ložišta) te redovno prozračivanje prostorija jer bez dovoljnog dotoka kisika vatra ne može gorjeti što opet, dovodi do zadimljavanja prostorija.

Najbolji načini za grijanje na drva su s kaminom ili centralnim grijanjem na drva.

Grijanje na drva na kamin je idealno ako želimo stvoriti romantičan i idiličan prostor – pogotovo sada kad nam se bliži Božić. Vjerojatno nema ništa ljepše od pucketanja vatre dok ušuškani u dekicu ispijamo vrući kakao. Međutim, kamin može zagrijati  ograničen prostor, a ako nemamo dobru izolaciju, doći će i do gubitka topline. Važno je naglasiti i stvaranje prašine i ostalog otpada čime se kod grijanja na drva prostor mora redovito čistiti. Također, ovaj sustav grijanja traži i malo veći angažman od ostalih, jer moramo nabaviti drva, izrezati ih, donijeti do peći, ložiti…

Centralno grijanje na drva je puno bolja opcija zagrijavanja prostora, a i ekonomski je vrlo prihvatljiva. Spajanjem sustava centralnog grijanja na za to prilagođenu peć na drva, zagrijat ćemo cijelu kuću/stan. Naravno, takvu peć biramo prema veličini prostora koji trebamo zagrijati, jer što je više kvadrata potrebno zagrijati – potrebna nam je i jača peć. Sama peć se spaja na postojeći sustav centralnog grijanja gdje zagrijava vodu koja se pomoću pumpe širi u radijatore , a oni potom zagrijavaju prostore koje želimo.

2. Grijanje na struju

Drugi najčešći način grijanja je grijanje na struju. Mnogi se odlučuju upravo na ovaj sustav ili zbog nedostatka gradske infrastrukture za grijanje na plin ili zato što im je takav sustav najjednostavniji/najjeftiniji. Također, grijanje na struju je odlično i zato što se prostor neće zaprljati.

Isto kao i kod grijanja na drva, i za grijanje na struju bitna je veličina prostora koji želimo zagrijati. Naime, ovakav sustav grijanja idealan je za male prostore – poput garsonijera ili apartmana koji se povremeno iznajmljuju. Kod zagrijavanja malih prostora na struju, odlično rješenje su električni radijatori. 

Međutim, i ovaj tip grijanja može se spojiti na centralno grijanje pomoću električnog kotla koji zagrijava vodu te ju potom pomoću pumpe tjera u radijatore i tako zagrijava prostorije.

Česti načini zagrijavanja električnom energijom su i grijanje pomoću klima uređaja, dizalica topline ili primjerice prijenosnih el. grijalica. Prijenosne grijalice idealne su za dogrijavanje prostorija, ali nisu preporučljive za samostalno zagrijavanje zbog velike potrošnje električne energije što će u konačnici rezultirati i vrlo visokim troškovima.

3. Grijanje na plin 

Sustav grijanja na plin najčešći je oblik grijanja u zgradama i kućama koje imaju pristup spajanju na plinovod. Ovaj način je jednostavan za spajanje na centralno grijanje, ali je i isplativiji od grijanja na struju.

Kod spajanja plina na centralno grijanje, koristi se, kao i kod centralnog grijanja na drva i struju, kotao koji zagrijava vodu koja se potom pomoću pumpe tjera u radijatore i zagrijava prostorije.

Ovaj sustav može se spojiti i na podno grijanje.

Također, i grijanje na plin može biti u obliku samostalnih plinskih grijalica, ali i plinskih kamina. Samostalne plinske grijalice su prenosive i možemo ih koristiti gdje želimo. Najčešće se koriste samo za dogrijavanje prostorija, a krug zagrijavanja im nije posebno velik, tako da nisu pogodne za veće prostore. Također, ovaj način je dobar i zato što, ako i nemamo pristup gradskom plinovodu, možemo se grijati na plin jer prijenosne plinske grijalice za svoj rad koriste plinsku bocu, koju, kada se potroši, samo zamijenimo novom.

Plinski kamini spajaju se na gradski plinovod i pale se pritiskom na prekidač čime sami odlučujemo kada ćemo ih koristiti.

4. Podno grijanje

Zadnji sustav grijanja, koji možda i nije toliko čest, ali je svakako učinkovit što se grijanja tiče, jest podno grijanje.

Kod podnog grijanja zajamčeni su niži troškovi grijanja od klasičnog centralnog iz jednostavnog razloga, a to je, da podno grijanje zahtijeva nižu temperaturu vode čime se u startu stvaraju i manji troškovi.

Ovakav tip grijanja izuzetno je komforan zbog svoje čistoće jer ne stvara nikakvu prašinu niti otpad, ne suši zrak, a zagrijava sve prostorije ravnomjerno. Naravno, ako je postavljen u svim prostorijama!

Podno grijanje je iz navedenih razloga i zdravstveno prihvatljivije.

Sustav podnog grijanja može se postaviti u kuće, ali i u stanove.

Za razliku od ostalih načina grijanja, koji su ograničeni radijatorima ili prijenosnom grijalicom, podno grijanje grije cijeli prostor jer se postavlja ispod poda cijele prostorije. Time se smanjuje mogućnost stvaranja plijesni ili vlage jer će cijeli prostor biti jednako zagrijan.

Za koji sustav grijanja se odlučiti ostaje svakome individualno na izbor, međutim, neke stvari ipak treba uzeti u obzir, a to su:

  • veličina prostora koje grijemo

  • dostupnost energenata u području gdje stanujemo

  • cijena energenata.